beousluge

   

SAVETI ZA KUPOVINU:
KREME PROTIV BORAMladost je na ceni. Kada će Madona da ostari, da dobije bore? Ljudi iz medija političari, glumci -- javne ličnosti trude se da ostave utisak da su mlađi, dinamičniji, puni energije...

Pod jakim uticajem potrebe javnosti da se ostane što duže mlad kozmetička industrija izbacuje na tržište masu proizvoda za ulepšavanje. Na važnom mestu po prodaji su i antirid kreme -- preparati protiv nastajanja bora ili za njihovu korekciju, za ublažavanje staračkih pega, za zatezanje lica.

Za tretmane ovim kremama troše se ogromne svote novca koje daleko prevazilaze platne mogućnosti prosečnog srpskog kućnog budžeta. Pakovanje od 40ml Kanebo Sensai EX kreme za korekciju bora košta 500 €!

 

KAD POČETI?
Sa negom treba početi na vreme i pravilno. Svaka koža, bez obzira na tip ili starost neprekidno se isušuje. Gubljenje vlažnosti najvažniji je faktor starenja kože. Stručnjaci ne preporučuju anti-rid kreme pre trideset pete godine, ali u parfimerijama kažu da i dvadesetogodišnje devojke traže ove kreme.

Njima se preporučuju preparati kao sto je LANCASTER Youth Prolongator, koji nisu klasične anti-rid kreme već su namenjeni očuvanju svežine i mogu da se koriste od osamnaeste godine.

Anti-age preparati sprečavaju odnosno ublažavaju pojavu vidljivih znakova starenja (bore, suva i mlitava koža, smanjeno izlučivanje sebuma, smanjena mogućnost regeneracije i smanjena mekoća i elastičnost kože).

Osnovni sastojci u većini krema protiv bora su oni koji kožu zatežu i čine je glatkom, zatim ovlaživači kože i ponešto za osveženje tena. Savremeni uslovi života znače mnogo stresa, zagađenja, UV zraka, što oštećuje kožu, isto koliko i neminovni tok godina.

Većina proizvođača ima liniju i dnevnih i noćnih krema. Anti-rid kreme su tretmanske, jer njihov glavni cilj je preventivan -- srečavanje nastanka bora. Kreme danju pomažu zaštitnoj ulozi kože, dok je noćne kreme hrane i tada je najpogodnije primenjivati proizvode za negu.

Tokom noći koža se obnavlja i vraća izgubljenu energiju, uspostavlja ravnotežu kako bi bila jaka sledećeg dana. Prve bore pojavljuju se oko očiju gde je koža najtanja. Tako su kreme i podeljene na one za lice, za predeo oko usana i za predeo oko očiju.

 

PREVENCIJA: NE SUNČANJU, DA VITAMINIMA

Duže izlaganje suncu isušuje kožu lica i izaziva nastajanje bora. Za osnovnu prevenciju nastanka bora preporuka je da se ne izlazi (ni do prodavnice) bez kreme za zaštitu od štetnog sunčevog zračenja.

Antirid kreme često sadrže i UVA i UVB zaštitne faktore koji štite od čitavog spektra ultraljubičastih zraka i stabilizuju vitamin A. Sunčanje je strogo zabranjeno, a plaže su leti ipak pune. Šta još od kreme protiv bora, pored zaštite od sunčevog zračenja, treba tražiti?

Vitamini su važni kako za ishranu tako i za negu kože. Proizvođači ih kombinuju kako bi postigli idealne kombinacije za različite tipove kože. Vitamin A -- retinol, održava površinu kože glatkom dok joj vitamin E daje mekoću i vlažnost.

Svež izgled dolazi od vitamina C, ali ne samo to. Ovaj vitamin pospešuje sintezu kolagena koji učvršćuje kožu, ali i povećava sposobnost vitamina E u njegovoj ulozi antioksidanta koji štiti od lošeg uticaja slobodnih radikala.

Uravnotežena ishrana doprineće da se koža "hrani" vitaminima iznutra, što je svakako delotvornije od površinskog nanošenja ovih supstanci.

Poboljšanje sinteze kolagena znači da će bore delovati ispunjenije, a koža čvršća i elastičnija. Givenchy nudi kremu No Surgetic -- zasebnu za oči, a zasebnu za negu lica, koja kao i krema Collagen-up (pomaže očuvanju sinteze kolagena) sadrži vitamin A i umirujuće sastojke za relaksaciju kože.

Zeleni čaj koristi se i u kozmetičkoj industriji i to za pročišćavanje kože, stvarajući zaštitnu mrežu preko površine kože koji je održavaju glatkom i zategnutom. Među proizvodima koji koriste zeleni čaj prisutnih na našem tržištu izdvojili smo GIVENCHY kremu "Firm Profile" koja hidrira, vraća tonus i smanjuje bore.

Ova krema koristi se nakon tridesete godine, a za starije preporučujemo proizvod "Intensive Firming Serum" -- kolekcija BIO-ENERGIC, iz kompanije ORLANE koji pored zelenog čaja sadrži vitamin C - za osveženje kože i dva patentirana sastojka za zatezanje i jačanje kože.

 

ČAROLIJA U BOCI ILI...

Tajnovitost privlači kupce pa se to koristi i u reklamama. Šta to krema od 500 € s početka teksta sadrži? Javnosti je poznato da je to esencija kajsije B15 (ove brojke i slova deluju uverljivo ljudima koji pojma nemaju šta to zapravo znači) koja pospešuje mikrocirkulaciju i metabolizam, te hrani kožu. Tu je i derivat fibroina svile koje je idealno sredstvo za hidrataciju jer zadržava vlagu u iznosu od 300 puta većem nego što je njegova sopstvena težina.

Glavne komponente kreme Unique od kompanije Matis, se zasnivaju se na tamarind ekstraktu za regeneraciju, a tu je i kavijar koji pospešuje razvoj ćelija (stvaranje, život) i njihovu ishranu. Ova krema za negu i protiv starenja dobitnik je nagrade Prix d' Excellence za najbolju kremu godine na francuskom tržištu.

Šta zapravo mlađi izgled znači? Reklama za "Diorovu" kremu Capture r60/80 sugeriše da se bore smanjuju i do 60% već jedan sat nakon nanošenja, a nakon mesec dana upotrebe daje 80% mlađi izgled.

Reklama je verovatno preterana, ali krema naravno sadrži sastojke za prevenciju i korekciju znakova starenja kao i ostali proizvodi u tri linije i to: za prevenciju i prve znakove starenja "No Age", za korekciju bora, i linija za korekciju zategnutosti -- Capture lift.

Domaće kozmetičke kuće ne reklamiraju se "epohalnim" patentima, ali i uz njihovu redovnu primenu imaćete negovanu kožu sa smanjenim finim borama i ublaženim izraženim linijama koje nanosi vreme.

Ove kreme, poput Hemofarmove kolekcije Missing, ili kvalitetnih krema apotekarske ustanove "Beograd" pristupačnije su široj populaciji našeg tržišta. Od pristupačnijih, po ceni, tu su Nivea Q10 sa koenzimom koji deluje slično vitaminu E, ili Garnier krema za starije od 25 godina i za one od preko 50, za učvršćivanje i korekciju kontura lica.

Na žalost, čak i sa najskupljim kremama nećete izgledati kao devojke sa reklama Nivee, Vitaskina, Diora ili Oil of Olaz. Za lepu i zdravu kožu najvažnije je da se zdravo hranite, izbegavate stres, smanjite upotrebu kozmetike (paradoksalno, zar ne?).

Kreme se nanose na lice, ali ono što vas čini starim ili mladim zapravo je ono što osećate. Samo dobro odabrana anti-rid krema, koja odgovara i vašoj koži, džentlmenski neće otkriti vaše godine, a vi ćete izgledati sveže i negovano.

 

 

Copyright ©2004-2014 beousluge.com