beousluge.com

   

SAVETI ZA KUPOVINU:
ŠAMPONI PROTIV PERUTI

Bar kada je reč o šamponima protiv peruti, domaći šamponi nisu nimalo inferiorni u
odnosu na uvozne, a osetno manje koštaju.

Uobičajeni način izbora šampona svodi se na odabir po ceni i po mirisu. Odnedavno, domaći kupac reaguje i na brend i eventualno bira prema tipu kose kome je namenjen određeni šampon, dajući prednost poznatijim stranim markama.

Svakako da je pametnije pogledati u spisak sastojaka, ali ko od nas uopšte zna šta navedene formule znače za našu kosu?

Sastojci šampona na koje zapravo pada teret pranja nisu dovoljno zvučni da bi bili spomenuti u reklamama.

 

Kosu čiste deterdženti (iliti sufraktanti) poput amonijum lauril sulfata. Katjonski polimeri sa imenima za lomljenje jezika, kao što je guar hidroksipropiltrimonijum hlorid pripijaju se uz stablo vlasi da mu pridodaju finoću i obujam.

Silikoni kao što je dimetikon stvaraju omotač oko vlasi, pružajući osećaj mekoće, savitljivosti i čineći je lakom za češljanje.

S druge strane, biljke, vitamini, proteini i druge stvari kojima se pripisuje moć oživljavanja izmorenih pramenova, zapravo oživljavaju samo jednu jedinu stvar: etiketu proizvoda.

 

Neke od ovih komponenti mogu da poboljšaju kosu, ali tek do mere primetne laboratorijskim instrumentima, nipošto vašim rukama ili očima.

Evo nekih takvih sastojaka koje ćete sresti na etiketama, i objašnjenja koliko zapravo znače.

 

Proteini. Premda kosu stvaraju žive čaure u lobanji, sama vlas je mrtva tvar. Vaše sveukupno zdravlje možete poboljšati jedenjem proteina, ali pranje kose proteinima - osobito kada su u pitanju tih par minuta pranja - zaista malo znači. Proteini neće popraviti oštećenje nastalo izbeljivanjem, na primer.

Vitamini i provitamini. Pantenol i ostali provitamini hemijski su prethodnici istinskih vitamina. U šamponu, ni ovi, niti istinski vitamini nemaju uticaja na kosu.

Biljni ekstrakti. Aloe vera, kamilica, ginko biloba, kana, limunov list, kopriva, ruzmarin, žalfija ili egzotično bilje poput kvilaha saponarije, doprinose prijatnom mirisu šampona, i to je otprilike sve.

UV zaštita. Sunčeva svetlost može da izbledi boju kose i da opeče nepokrivenu kožu glave. Nijedan od testiranih proizvoda, sa UV zaštitnim faktorom ili bez njega, nije se pokazao kao naročito efikasan u sprečavanju izbleđivanja.

Voćne kiseline, alfa-hidroksi kiseline. U kremama za kožu, ove kiseline potpomažu ljuštenju kože da bi se pojavile mlađe ćelije koje znače bolji izgled. U šamponima, one ne potpomažu ljuštenje kože - niti išta drugo.

Ovlaživači. Ove materije, među koje spadaju sorbitol i glicerin, mogu da privuku vodu na neke površine. U šamponu, tvrde proizvođači, one mogu privući vlagu u vašu kosu. Jedina šteta je to što će deterdženti iz šampona isprati ove ovlaživače istog trena.

 

SASTOJCI U ŠAMPONIMA PROTIV PERUTI

Sastojci koji leče pojačano perutanje dele se na tri vrste: antimikotici, citostatici i keratolitici.

Antimikotici su cink pirition (zinc pyrithione, poznat i pod imenom cink omadin - zinc omadine), ketokonazol (ketoconozole), klimbazol (climbazole) i selenijum sulfid.

Salicilna kiselina (salicylic acid) i sumpor (sulfur) su keratolitici, a ugljeni katran (coal tar) i oktopiroks (octopirox / piroctone olamine) su citostatici.

Antimikotici kontrolišu stvaranje taloga mrtvih ćelija kože, keratolitici ljušte podsloj epiderma i uklanjaju posledicu, ali ne i uzrok pojačanog perutanja, dok citostatici ubrzavaju proces obnavljanja kože glave sa dvadeset osam na svega sedam dana, te se u početku tretmana njima perutanje još i pojačava, da bi bilo trajnije uklonjeno nešto kasnije.

Ali i u okviru ovih grupa, svaki od aktivnih sastojaka ponaosob dejstvuje drugačije: šamponi sa cink piritionom (Head and Shoulders, Pantene 2 in 1 Anti Dan-druff, Wash&Go Anti Dandruff, domaći Antiperutin - Luxol Zrenjanin) i selenijum sulfidom smanjuju proizvodnju mrtvih ćelija.

Klimbazol (aktivni sastojak šampona Palmolive Naturals Anti Dandruff with Cedarvvood i Swartzkopf Anti Schuppen, isto kao i ketokonazol (Mycoseb medicinski šampon protiv peruti, Zorka Šabac) dejstvuju slično i smanjuju proizvodnju mrtvih ćelija, ali potpuno su rastvorljivi u vodi, te se prilikom ispiranja speru sa glave i ne mogu da dejstvuju u međuvremenu.

Keratolitici poput sumpora (Sulfare - Zdravlje Leskovac) salicilne kiseline (tamnoplavi Nivea Anti Schuppen) i alicina (Allin - Pirot) dejstvuju tako što ljušte mrtve ćelije kože pre nego što se ove zgrudvaju.

Od šampona na bazi citostatika na našem tržištu naći ćete one koji sadrže oktopiroks: Glamur - Merima Kruševac, Elseve Homme Antipelliculaire, svetloplavi Nivea Anti Schuppen; oktopiroks (poznat i kao pirokton olamin) utiče na proces obnavljanja kože glave, ali je potpuno rastvorljiv u vodi, te se sasvim spira i nema produženo dejstvo nakon pranja.

 

KOJI ŠAMPON?

Mikroflora glave i ostali bitni faktori razlikuju se od čoveka do čoveka, tako da jedna supstanca nekome pomaže u većoj a nekome u manjoj meri, baš kao i šampon koji datu supstancu sadrži.

Izbor dodatno komplikuje i činjenica da veća cena ne garantuje da ste uzeli ono što je najbolje za vašu kosu. Brojna iskustva govore u prilog tvrdnji da se u slučaju lečenja peruti nipošto ne treba povoditi za skupim brendovima, i da neki jeftiniji domaći šamponi koje bismo u drugim okolnostima kandidovali za šampione lošeg dizajna i bledunjavog marketinga, pomažu ljudima da trajno reše problem peruti bar podjednako dobro kao skuplji uvozni.

Najslikovitiji primer je slučaj popularnog šampona Head&Shoulders i domaćeg šampona Antiperutin koji sadrže istu aktivnu supstancu protivperutnog dejstva, cink pirition.

Sa izuzetkom nezaobilazne Head&Shoulders linije, koja ima celi niz različitih šampona prilagođenih tipovima kose i željama potrošača (npr. dodatna bujnost - extra volume), ostale marke protivperutnih šampona prilagođene su uglavnom normalnoj kosi.

U praksi to znači da ako imate prirodno suvlju kosu, vaše sredstvo za borbu protiv peruti može da učini da vam kosa postane suva kao barut i veoma oštra. U tom slučaju, preporučuje se povremena upotreba regularnog šampona za vaš tip kose, svaka dva dana.

 

 

Copyright ©2004-2007 beousluge.com